Русия с реална заплаха да използва ядрено оръжие?   Какви реакции от

...
Русия с реална заплаха да използва ядрено оръжие?
 
Какви реакции от
Коментари Харесай

„Свидетелства на времето“: Войната в Украйна след акцията на Пригожин

Русия с действителна опасност да употребява нуклеарно оръжие?

 

Какви реакции от централната власт в Русия могат да се чакат по повод развиването на войната в Украйна, какви последици за Путин и управлението на страната нанесе протестът на частната войска " Вагнер ", действителна ли е нуклеарната опасност от страна на Москва, както удостовери американския президент Джо Байдън неотдавна. Отговорите на тези и други въпроси ще ни даде днешното издание на " Свидетелства на времето " с Николай Лефеджиев.

 

Кремъл - сърцето на Москва, е историческият, културният и най-много политическият център на Русия, признакът на цялата власт. А през последните повече от 20 години тя е съсредоточена в ръцете на Владимир Путин, индивидът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който смачква всяка опозиция в страната и подчинява всички равнища на ръководството. За осъществяването на тези задания се основават разнообразни структури, една от които е частната войска „ Вагнер ”.

 
В основаването и ръководството на “Вагнер ” са намесени доста институции на Русия. Това са Кремъл, държавното управление и още по-важното - това са ФСБ (Федералната работа за сигурност на РФ, наследница на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - б.ред.) и ГРУ (Главно разследващо ръководство на РФ; военното разузнаване- б.ред.). Най-влиятелният човек в ГРУ ген. Владимир Алексеев, първи зам.-началник, е един от най-големите поддръжници и създатели на “Вагнер ”. Второто, което е значимо да се означи е, че “Вагнер ” прави една доста значима активност зад граница, която от 2017 година непосредствено е обвързвана със глобите към Русия. Чрез активността на “Вагнер ” в Африка и по-специално в Централно африканската република те са притежатели на 12 златни мини, добиват диаманти, имат цяла мрежа от предприятия. Така се пробват да компенсират част от загубите от глобите, които се постановат непрестанно над Руската федерация. Така че това е един доста специфичен индивид.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Изненадващо основателят на частната войска и непосредствен сподвижник на Путин Евгений Пригожин на 24 юни стартира “поход на справедливостта ” към Москва. Акцията на Пригожин провокира безпорядък и напрежение в Кремъл. Най-задаваният въпрос е каква бе задачата на този протест, траял по-малко от 24 часа.

 
Путин беше изправен пред една двусмислена обстановка - от една страна са ФСБ, неговите хора, с които години наред той е работил и те са поддържали неговата власт в кондиция. От другата  страна това е “Вагнер ” с ГРУ, което е намесено под прикритието на компаниите в Централна Африка, в Либия, Близкия изток, Сирия. Затова пред Путин поражда алтернативата кой е отговорен и кого да удари. Нито да удариш ФСБ, нито ГРУ. От другата страна е армията, която е на бойното поле и по никакъв начин не е елементарно да почнеш с кадрови решения върху офицерите, които командват багра, тъй като това мощно деморализира съветската войска. Затова считам, че президентът Путин е изправен пред доста тежка обстановка, при която той няма позитивен ход. Той не може взе страна в тази ситуация, той като която и да вземе, ще има мощни негативи за него. Западните централи считат, че той е изпаднал в глуха улица и в случай че има сходен случай след няколко месеца, той няма логаритъм за решаването му.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Действията на Пригожин демонстрираха ясно както проблемите във вътрешен проект, по този начин и на бойното поле, където най-съществен и за двете страни е офанзивно-дефанзивния баланс, показващ опциите на едната или другата страна да атакува или да се пази.

 
Украинската войска в софтуерно връзки на оръжията превъзхожда съветската. Второ - от позиция на оперативно изкуство и стратегическо майсторство украинската войска също превъзхожда. Но в същото време през тези 4-5 месеца на зимната пауза руснаците съумяха да изградят една извънредно добре структурирана защита с три-четири линии. По оценката на Обединения кралски институт по защитата тя е доста мъчно пробиваема, т.е. нейното превъзмогване ще става постепенно, доста деликатно и за задачата е належащо цялостно предимство във въздуха, т.е. самолети Ф-16 да получи украинската войска и новите системи. Доколкото знам към този момент се движи въпроса със снабдяването с ATACMS (армейска тактическа ракетна система - б.ред.), най-мощните оперативно тактически системи, които стрелят на 300 км, т.е. те покриват цялото разстояние на всички отбранителни линии. Те могат да поразяват първата и последната отбранителна линия, където се намират щабовете на войските, които ръководят багра на съветската войска.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Години наред от Кремъл пропагандно посочваха клипове на нови оръжия, които нито една друга страна в света не има - високо точни и хиперзвукови. В хода на войната те демонстрираха тъкмо противоположните качества, счита проф. Румен Кънчев.

 
И “Кинжал ” и “Калибър ” демонстрираха огромни грешки. Стреля се по щабове и командни пунктове, удрят се 10-15 етажни здания по средата, на 2-3 км от командния пункт, което демонстрира, че задачата не е добре позиционирана и не е добре подадена за обстрел. Това е един доста сериозен високо софтуерен минус. Русия не може да направи поврат в бойните дейности, още повече че следва доста съществено нахлуване на украинската войска. В неговото начало се търсеха слабите места на съветската защита, само че мисля, че този стадий към този момент е отминал. Знаят се слабите места, изчакват се ATACMS и HIMARS да бъдат добре окомплектовани и евентуално ще има доста мощна атака на украинската войска. Но дано да забележим какво ще стане.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Кръговете към Путин в Кремъл регистрират обстановката след 500 дни война в Украйна. Очакванията за бърза победа от дълго време никой не си спомня, армията търпи огромни загуби в жива мощ и бойна техника. Затова на напред във времето излиза най-силния коз - нуклеарното оръжие.

 
На 16 юни излезе една доста смразяваща кръвта публикация на Сергей Караганов, който ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика на Руската федерация. Той дълго време се занимава с тези въпроси, въпреки че той е мъдрец и икономист. Той е покрай един от кръговете към Путин. Неговата публикация беше доста показателна, в която се споделя, че няма какво да се занимаваме с тази интервенция в Украйна. Тя е незначителна, може би ние няма да реализираме някакви съществени цели в нея. По-добре е да се мисли съществено и да ударим напряко Съединени американски щати, т.е. тук не става дума за потребление на тактическо нуклеарно оръжие, а за стратегическите нуклеарни сили и междуконтинентални ракети. Малко след тази публикация на Караганов излезе друга на Дмитрий Тренин, което значи, че това е синхронизирана акция. Тренин в последните 20 години се занимава с проучването на американската тактика за ген. Дворкин и акад. Арбатов. Те сътвориха един неправителствен център, който се финансираше от американците, с цел да работят против тях в този момент, както се схваща. Той споделя, че се причислява към казаното от Караганов, само че прибавя, че ключът към триумфа е страхът. Трябва да се сътвори боязън у съперника, в западната демократична народна власт, за може тя да се изтегли и да може да извърши това, което желае Русия.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Доказателство за сериозността на тези визии на хора към върха на Кремъл е изявлението на американския президент Джо Байдън, който разяснява опцията от нуклеарна ескалация.

 
Те го попитаха какво мислите за изявлението на някогашния президент на Русия Дмитрий Медведев за потребление на нуклеарно оръжие, Байдън отговори: “Реалността към този момент е рискова! ” Т.е. откакто американския президент споделя сходно нещо, значи на това се гледа извънредно съществено. Още повече като се генерира този безпорядък след осъществяването на “Вагнер ” и в морално-политически проект измежду командния състав на съветската войска, това стартира да го изнервя. Същото се случва и с висшето политическо управление и може да се чака доста неприятно развиване. Преди месец на една конференция в Ловеч споделих, че в никакъв случай хората не са знаели по кое време ще стартира война и са живели с илюзията, че война в никакъв случай няма да има. А в действителност войната може да стартира всеки миг.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Големите геополитически играчи търсят пътища за завършек на войната и понижаване на напрежението. Китай има доста значима роля и това бе засвидетелствано с формалната аудиенция на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин.

 
Той изиска да се възвърне секретната информационна 24-часова връзка сред Пентагона и министерство на защитата на Китай. Очевидно американците считат, че всеки миг Путин може да сгреши и без да желае да натисне нуклеарното копче. За това е нужна 24-часова връзка да може незабавно да сработят системите на Китай и Съединени американски щати и по някакъв метод да реагират групово. Китай обаче е особена страна, те се бяха обидили от визитата на Нанси Пелоси в Тайван през декември 2022 година и те отхвърлиха предлагането на Блинкен. Но аз имам сведения, че е сложена задачата на външно министерство, с цел да се възвърне тази връзка military to military communication, с цел да има непрекъсната осведоменост на двете страни. Според мен Америка би трябвало да работи  с Китай колкото се може повече, в случай че би трябвало взаимни отстъпки да се вършат, тъй като Пекин е доста значим детайл в цялата стратегическа игра, в това число тази към Украйна. Ние виждаме, че даже украинския президент, явно е говорено с него, той се отнася доста съществено към предложенията, които идват от Китай, защото той е доста сериозна мощ на световната сцена.
проф. Румен Кънчев - специалист по интернационална сигурност и геополитика

Къде стои България в цялата картина? Отговор на въпроса даде визитата на Володимир Зеленски в София.  

Р. К.: Очевидно той е схванал, че България е сериозен сътрудник, че има какво да си приказва с новото държавно управление. Има точки, по които и Украйна може също да бъде потребна – да вземем за пример да закупи атомните реактори, за които руснаците дори ни осъдиха. Ако те ги купят, ние ще получим 1.7 милиарда лв. и ще се отървем от тях, а те трябват на Украйна, още повече, че част от тях се създавани там. Сега към този момент можем да похвалим това държавно управление, което се държа с доста високо достолепие, с доста огромна подготвеност и организира едни тежки диалози от дипломатическа позиция с президента на Украйна, които могат да създадат единствено чест на България. Всички международни медии отразиха визитата му и по този метод нашата страна се връща в огромната игра на европейската сцена, където са нейните другари и съдружници.

Н.Л.: Нищо не казахме за българския президент при тази аудиенция на Зеленески...

Р. К.: Това, което прави президентът е необяснимо. Съгласно Конституцията, както знаем, външната политика и тази за национална сигурност се образува от държавното управление. От тази позиция, според Конституцията, президентът може единствено да следва политиката за национална сигурност, създадена от държавното управление, както и външната политика. Но не и да показва своя визия за двете. За страдание той прави тъкмо това, което не е записано в Конституцията. Той прави тъкмо противоположното вместо да работи с държавното управление. Това е моят коментар. И още нещо – всички чухме диалога сред него и Зеленски. Медиите направиха всичко допустимо той да стигне до всички българи. Ние видяхме, че по един доста заслужен метод, Зеленски отбрани позицията си. Аз като професор  ще употребявам познато разбиране – той изнесе една блестяща лекция на нашия президент, който даже в позицията на студент не бихме могли да го сложим.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР